Етикети

, , , , , , , ,

F.Scott.FizgeraldФ. Скот Фицджералд е роден на 24 септември 1896 г. в Сейнт Пол, Минесота, САЩ. Води интересен, бурен, но кратък живот.

Той е автор на вече емблематичния израз „Ерата на джаза“. Част е от т. нар. „Загубено поколение“ – млади артисти, творили след Първата световна война.

В периода 1911 – 1913 посещава католическо училище в Ню Джързи, където среща свещеника Сигърни Фей, прототип на Монсиньор Дарси (герой от „Отсам Рая“). След това учи в Принстън. По време на следването си е по-отдаден на литературата отколкото на ученето и през 1917 г. е изключен. Записва се в армията. Убеден, че ще загине във война, той написва романа „Романтичният егоист“. Творбта му е върната, за да я преработи и изпрати отново. Докато е командирован в Алабама, се влюбва в Зелда Сеър. Романтичното опиянение го кара да бъде оптимистичен по отношение на произведението си. Но и вторият път няма късмет.

През 1919 г. войната свърша преди младият Фицджералд да бъде изпратен на фронта. И втората версия на романа му не е публикувана. Зелда разваля годежа.

Ф. Скот Фицджералд се връща в родния си град, за да пренапише романа си, надявайки се да го публикува и да спечели достатъчно пари, за да може да се ожени за своята любима.

Този път творбата му е озаглавена „Отсам Рая“. Романът е публикуван, а Фицджералд започва да пише разкази за различни издания. Най-често публикува в „The Saturday Evening Post“. По-сериозните му разкази като „Моят ден“ и „Диамант, голям колкото Риц“ са публикувани в „The Smart Set“.

Публикуването на „Отсам Рая“ носи слава и печалби на Скот Фицджералд. Само седмица по-късно той се жени за Зелда Сеър в Ню Йорк. Това обаче е единственото му доходоносно произведение. Продължава да пише разкази и пиеси, благодарение на които младото семейство Фицджералд може да си позволи екстравагентен начин на живот. През 1921 г. Зелда ражда момиче – Франсес Скот Фицджералд. Година по-късно излиза на пазара вторият роман на Фицджералд – „Красиви и прокълнати“.

Ф. С. Фицджералд започва да пие, но никога не пише под влиянието на алкохола. Следват семейни скандали.  През 1924 г. семейството заминава за Франция. Фицджералд написва „Великият Гетсби“. Романът обаче е определен за шедьовър чак след смъртта на автора.

Семейните проблеми не приключиват с напускането на Съединените Щати. Зелда има афера с френски пилот. Фицджералд продължава да пие.

В Париж писателят се запознава с Ърнест Хемингуей, друг член на Изгубеното поколение. По време на престоя си във Франция Фицджералд работи по третия си роман, който описва живота на американците в Европа.

Семейството се връща в САЩ, където Фицджералд работи известно време в Холивуд. Две години по-късно отново отиват във Франция. Зелда взима уроци по балет и иска да стане професионална танцьорка. Това обаче влошава здравето й и през 1930 г. е приета в швейцарска клиника. Съпругът й отново спира работата по третия си роман. Пише разкази, за да може да плати лечението на Зелда.

През есента на 1931 г. отново се връщат в Америка. Фицджералд прави втори неуспешен опит да работи в Холивуд. В началото на следващата година Зелда отново влиза в болница. До края на живота си тя живее в санаториум.

През 1934 г. е публикуван романът „Нежна е нощта“. Той обаче не жъне успех. В Холивуд Фицджралд започва нов роман – „Любовта на последния магнат“. Умира през 1940 г. без да го завърши. Произведението е публикувано през 1941 г. със заглавие „Последният магнат“.

Advertisements