Етикети

, , , ,

Elleanor CattonПет дни след като канадката Алис Мънро спечели Нобеловата награда за литература още една жена спечели престижна литературна награда.

На 15 октомври 28-годишната Елинор Катън от Нова Зеландия спечели наградата Мен Букър. Родената в Канада новозеландка е най-младият автор, печелил тази награда, а романът й – The Luminarie, е най-дългото произведение, отличавано с приза – 832 страници.

Елинор Катън е родена на 24 септември 1985 г. в Канада, но семейството се мести в Нова Зеландия. Първият й роман се казва The Rehearsal и е публикуван през 2008 г.

На 25 години Елинор започва да пише The Luminarie и го завършва за две години. Романът е публикуван на 5 септември т.г.

Действието се развива през 1866 г. по време на новозеландската златна треска. 12 мъже се събират в хотел, за да обсъдят скороши неразрешени престъпления. На тях се натъква пътник, решил да си пробва късмета в златните полета на Нова Зеландия. Местен богаташ е изчезнал. Проститутка прави опит за самоубийство. Голямо богатство е намерено в дома на пияница… Новопристигналият скоро е въвлечен в мистерията, а съдбите са преплетени в мрежа по-сложна съзвездията в нощното небе.

С нетърпение очаквам българския превод на книгата и пускането й на българския книжен пазар.

Advertisements