Етикети

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Едно време кориците са служели за запазването на книгите. Преди много, много години вместо добре познатите ни хартиени корици, книгите са били защитавани от злато и сребро. След това хората са се научили да подвързват книгите с плат и хартия. Всичко се е извършвало ръчно.

За наше щастие, технологиите са се развили, а това е допринесло за намаляване на разходите за производство на печатните издания. Корицата е престанала да бъде просто защитна обвивка на ценното съдържание. Днес тя е много повече.

novyilefcoverforlefno31

Корица на Александър Родченко

pytiat_na_promenite

Пътят на промените, Ричард Йейтс

Great_Gatsby

Великият Гетсби, Ф. С. Фицджералд

Karenina

Ана Каренина, Лев Толстой

Breakfast@Tiffany

Закуска в Тифани, Труман Капоте

IlPadrino

Кръстникът, Марио Пузо

Често хората избират коя книга да си купя не само заради анотацията или препоръка, но и заради привлекателната корица. В началото на миналия век започват да се правят модерни корици. Едни от първите са дело на съветския дизайнер Александър Родченко. По-различен стил, създаван по същото време ни предлага английският художник и дизайнер Обри Биърдсли.

С годините книгите стават все по-масови, а кориците все по-разнообразни. С развитието на киното, все по-често върху тях се появяват добре познати лица от екрана.

Ето няколко корици на книги, които по-късно са екранизирани:

Advertisements